Fabrică de diplome în Mehedinți: Recorder.ro dezvăluie dezastrul din educația sanitară mehedințeană

Într-un sistem educațional aflat în continuă transformare, școlile postliceale din România sunt adesea în centrul unor controverse legate de calitatea pregătirii profesionale. Însă, puține instituții atrag atenția, în mod negativ, ca Școala Postliceală Sanitară din Drobeta Turnu Severin, Mehedinți, ce este condusă de soția inspectorului școlar general, Alin Tomoescu. Recent, o investigație realizată de jurnaliștii de la Recorder a scos la iveală un sistem educațional compromis, unde diplomele sunt obținute cu ușurință, iar pregătirea teoretică și practică este adesea inexistentă.

Conform investigației jurnalistice, școala sanitară din Mehedinți funcționează mai degrabă ca o „fabrică de diplome” decât ca un loc de învățare, cu sute de asistenți medicali care ies anual de pe băncile acestei instituții fără a fi efectiv pregătiți să facă față cerințelor reale din sistemul de sănătate. Cursanții nu sunt obligați să participe la lecții sau la practica din spitale, iar majoritatea profesorilor sunt absenți, având alte angajamente care le ocupă timpul. Această situație alarmantă a fost dezvăluită de Recorder, care a documentat detaliat cum lipsa de supraveghere și corupția din sistem compromit grav standardele educaționale și, implicit, siguranța pacienților.

„Fabrica de diplome” de la Drobeta Turnu Severin

Școala Postliceală Sanitară de stat din Drobeta Turnu Severin se dovedește a fi mai degrabă o „fabrica de diplome” decât o instituție educațională veritabilă. Aici, dacă ai 12 clase absolvite – Bacalaureatul este opțional, ești gata să devii asistent medical cu acte în regulă. Totul sună ca într-un basm, doar că în loc de „a fost odată ca-n povești”, realitatea e un „dezastru total!”, care pune în pericol viața pacienților.

Într-o viziune strălucită, asupra educației sanitare, promovată de inspectorul general și soția acestuia, școala din Severin produce anual cam 150 de asistenți medicali generaliști și 50 de asistenți de farmacie. Totul pare ideal pe hârtie: cursuri teoretice, practică în spitale, aparatură modernă – dacă ar fi și în realitate, ar fi perfect ! Din păcate, realitatea arată altfel. Cadrele didactice lipsesc de la ore, iar elevii care se prezintă la școală sunt adesea lăsați să se descurce singuri.

Conform investigației, într-o țară unde „absența” este cuvântul de ordine, se pare că profesorii de la Școala Postliceala din Severin au făcut din „absența” de la activitățile didactice, o artă, fiind mai greu de găsit, în timpul activităților, decât un unicorn mitic.  Un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți, a scos la iveală că 20 de angajați ai școlii au alte joburi în timpul orelor. Evident, vorbim de o adevărată magie, pentru că nu se știe exact cum reușesc aceste „cadre didactice” să muncească simultan la trei locuri de muncă, timp de 24 de ore pe zi – poate sunt niște supereroi ai multitasking-ului, sau poate au inventat modalități de clonare personală și de comprimare a timpului, care să le permită să muncească simultan, la mai multe locuri de muncă.

La finalul celor trei ani de „învățare intensivă”, elevii, dintre care unii vin doar la înscriere și absolvire, dar uită complet drumul către școala sanitară din Mehedinți, între cele două evenimente, toți elevii promovează. Este ca un concurs de „ghici ce ți-ai dori să fii când vei fi mare” – doar că premiul constă într-o diplomă care te împuternicește să lucrezi în spitale naționale și internaționale.

Evident, Ministerul Educației, ca un spectator relaxat, a asistat pasiv la tot acest circ, fără a interveni. Acesta a declarat jurnaliștilor de la Recorder că nu a considerat necesar să verifice situația la școala respectivă. Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, condus de Alin Tomoescu, el însuși făcând parte, din conducerea acestei școli, când, conform unor surse, nu ar fi venit deloc la serviciu, în mod nemotivat, aproximativ un an și șase luni, alături de conducerea actuală a școlii, formată din soția acestuia, doamna Steliana Pantea, se pare că își împărtășesc aceleași „secrete”. Deși au fost sesizări și dovezi clare, nimeni nu pare să își facă griji, pentru pregătirea viitorilor asistenți medicali.

Clanul ”Tomoescu&Pantea”: agresiuni, litigii și angajări neclare la Școala Postliceală din Severin

În afara activităților sale ”academice”, realizate cu un profesionalism al diletantismului evident, Școala Postliceală Sanitară, din Mehedinți, pare să fi devenit un veritabil teatru al absurdului, unde laptopurile au devenit trofee, iar certurile sunt mai dese decât examenele și prezența angajaților la activitățile didactice. Este ca și cum instituția ar fi intrat într-un fel de concurs neoficial pentru cel mai ridicol scandal posibil. Mai lipsește să apară un conflict legat de cine are dreptul să folosească expressorul de cafea din cancelarie!

Un episod al comediei s-a petrecut, în luna ianuarie 2023, soția inspectorului general, Pantea (Tomoescu) Steliana, a transformat Scoala Postliceală Sanitară din Drobeta Turnu Severin într-o adevărată arenă de gladiatori moderni, fiind implicată într-un scandal de agresiune asupra contabilei școlii. Da, ați citit corect! Directoarea și contabila s-au acuzat reciproc de agresiune, transformând biroul într-un ring de box. Contabila, ca orice eroină a unei telenovele, a sunat la 112 și s-a dus la spital pentru îngrijiri medicale, susținând cu dramatism că directoarea ar fi bruscat-o. Nici directoarea nu s-a lăsat mai prejos.

Dar povestea nu se oprește aici! Directoarea, cu un aer de nevinovăție, a ripostat susținând că economista a fost violentă și că nu ar fi la prima rundă de box. Totul a pornit de la un laptop, un adevărat ”Graal” al instituției. Îmbrâncelile au izbucnit când directoarea a încercat să recupereze laptopul din biroul contabilei, transformând totul într-un episod dintr-o comedie spumoasă. Și, bineînțeles, șirul acuzațiilor nu s-a oprit aici. Directoarea a acuzat economista că lipsește frecvent de la serviciu și că își ia laptopul instituției acasă și ea nu poate urmări serialele preferate pe ”netflix” sau să se joace solitaire în liniște. Contabila, însă, a negat acuzațiile și a spus că este trecută absentă chiar și când este la serviciu, parcă ar fi invizibilă. Un alt motiv al partidelor de box, dintre directoare și contabilă, ar fi fost că, economista ar fi decis să adauge un nou episod în această telenovelă și a depus mai multe plângeri penale legate de achizițiile din unitatea de învățământ.

Inspectoratul, condus de domnul Alin Tomoescu, cavalerul care a sărit în apărarea soției, s-a autosesizat după ce a aflat de îmbrânceli și, într-un final, Tomoescu și cu Pantea au decis să concedieze contabila unității școlare, prin decizia nr. 7 din 25.01.2023.

Dar surprizele continuă și instanța nu a fost de acord să declare câștigător, al meciului de box, pe doamna Steliana, așa cum a declarat-o soțul de la ISJ MH ! Tribunalul Mehedinți, prin decizia din 11 mai 2023, a dat dreptate contabilei. Completul de judecată a decis: ”admite contestația. Dispune anularea deciziei nr.7/25.01.2023 și reintegrarea reclamantei pe postul deținut anterior. Obligă pârâta să plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariul indexat, majorat și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta până la data reintegrării efective, sume la care se va plăti dobânda legală până la data plății efective. Obligă pârâta să plătească reclamantei 1500 lei cheltuieli de judecată.”

Și pentru ca totul să fie ca în filme, sentința a fost menținută și de Curtea de Apel Craiova, la data de 21 noiembrie 2023, când a respins apelul ca nefondat. Uimitor este că victima celor doi soți Tomoescu a fost apărată de avocatul care a reprezentat PSD-ul la alegerile din 2024, domnul Năvligu Ionel, în timp ce Scoala Postliceală a fost apărată de avocatul Bordea Narcis, avocat folosit și de Alin Tomoescu în diferite procese. Avocatul, care ar fi soțul unei doamne judecătoare, ar fi fost implicat în 2015 într-un dosar privind aproximativ 19 prostituate minore, eleve ce ar fi fost traficate de un afacerist severinean. Una dintre fetele minore traficate a afirmat că la domiciliul afaceristului „venea în mod frecvent avocatul Crudiu Sorin, avocatul Valon Marian, procurorul Stoica Marian, un farmacist pe nume Tănase, avocatul Bordea Narcis, un anume Bidilici, slab, mic și negru, despre care știu că lucrează la Tele 2 și alții de care nu îmi aduc aminte acum cum îi cheamă”.

Astfel, viața la Scoala Postliceală Sanitară din Drobeta Turnu Severin continuă să fie un serial plin de suspans, dramă și, bineînțeles, laptopuri misterioase care dispar și reapar în cele mai neașteptate momente.

Un al doilea episod din acest serial cu tentă comică și absurdă îl aduce în scenă pe așa-zisul jurnalist și detectiv particular mehedințean, Ghiciulescu Alin Claudiu. Acesta a fost angajat, probabil în mod ilegal, la Școala Postliceală Sanitară în septembrie 2023. Da, exact, un jurnalist care, în 2020, a luat nota 2,7, la examenul de titularizare pentru disciplina educație fizică și sport, iar în 2023 a reușit performanța de a lua nota 4 la examenul de suplinire, organizat de ISJ MH, pentru disciplina ”kinetoterapie”. Cu astfel de note, ai crede că școala l-a angajat pentru talentele sale de comediant, ci nu pentru abilitățile pedagogice.

Și cum nu putea lipsi din poveste un act dramatic autentic, ”jurnalistul” Ghiciulescu Alin a fost concediat, în mod ilegal, conform instanței de la Tribunalul Mehedinți. Decizia de concediere, nr. 110 emisă de Școala Postliceală Severin, în data de 25.10.2023 și comunicată pe WhatsApp (că doar trăim în era digitală), dispunea încetarea contractului de muncă pentru anul școlar 2023-2024. Evident, măsura concedierii a fost fundamentată pe hotărârea consiliului de administrație din data de 25.10.2023, adresa nr. 18284 Bis/10.10.2023 a Ministerului Educației și Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar.  Totuși Ghiciulescu Alin Claudiu „nu poate fi reintegrat, susțineau reprezentanții școlii, întrucât conform adresei Ministerului Educației nr. 18284 Bis/10.10.2023, acesta nu îndeplinește condițiile necesare ocupării postului, având studiile incomplete” – oare de ce l-au angajat dacă nu îndeplinea nici condițiile de studii și nici nu avea note care să-l recomande? Deci, până la urmă nu mai contează că, se pare că, a fost angajat ilegal, atâta timp cât a și fost concediat ilegal, mai ales că acum, el va fi plătit pentru o perioadă destul de mare, ca angajat al școlii, fără să și presteze activitate didactică.

În acest context, la data de 9 mai 2024, instanța Tribunalului Mehedinți a decis: „admite în parte acțiunea precizată. Dispune anularea deciziei nr. 110/25.10.2023 și reintegrarea contestatorului pe postul deținut anterior. Obligă pârâta să-i plătească contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul de la data desfacerii contractului până la data reintegrării efective.” Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Craiova, care a respins, ca nefondat, apelul la data de 4 iulie 2024.

Surpriza surprizelor este că Școala Postliceală Sanitară nu a fost apărată de un avocat, nici la procesul de la Severin și nici la apelul de la Craiova, lăsând impresia că, reprezentanții școlii, au preferat să piardă procesul împotriva „jurnalistului” Ghiciulescu Alin Claudiu, mai ales că, intervenția celor de la Ministerul Educației este posibil să le fi dejucat planurile, ca familia Tomoescu&Pantea să-și apropie ”presa” mehedințeană. Nu știm care este adevărul, însă în mod misterios domnul jurnalist nici nu a deranjat neregulile din învățământul mehedințean, în anchetele sale jurnalistice.

Totul pare o adevărată operă de artă a incompetenței, parcă inspirată dintr-o comedie absurdă, unde totul este posibil și nimic nu este ceea ce pare.

Concluzia: e un dezastru total la Școala Postliceală Sanitară, dar oferă o diplomă !

Într-un sistem care pare că funcționează mai bine în domeniul „afacerilor” decât al educației, Școala Postliceala Sanitară din Severin reușește să ofere diplome fără prea multă muncă și în același timp asistăm la o lecție de incompetență managerială autentică. Acesta este un „triumf” al educației sanitare românești, unde riscurile pentru viața oamenilor sunt ridicate, iar diplomele sunt acordate pe bandă rulantă.

Așa că, dacă v-ați săturat de acele școli plictisitoare unde trebuie să învățați și să participați activ la ore, veniți la Școala Postliceală Sanitară din Severin ! Aici, diploma e asigurată și reprezintă un cadou garantat, iar pregătirea profesională e la fel de opțională ca și participarea la cursuri. De ce să vă stresați cu studii, practică, învățat, examene serioase, când puteți câștiga o diplomă fără să vedeți niciodată un profesor ?!

Această poveste despre Școala Postliceală Sanitară din Severin reflectă un sistem educațional eșuat, unde diplomele sunt distribuite cu generozitate în loc de cunoștințe fundamentale, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga societate în privința standardelor educaționale și sperăm că autoritățile statului se vor autosesiza și vor opri acest teatru macabru, de la Drobeta Turnu Severin, pe care unii îl numesc educație !

Surse: Pentru cei care doresc să afle mai multe despre acest „spectacol educațional”, articolul Recorder oferă toate detaliile picante: Fabrică de Diplome pentru Asistenți Medicali – E un Dezastru!

Despre meciul de box au povestit mai pe larg cei de la TVR Craiova, în materialul ACUZAŢII DE AGRESIUNE LA O ŞCOALĂ POSTLICEALĂ

Leave a Comment

Scroll to Top