Se pare că Hoțocrate, maestrul universului corupției, și-a găsit un nou discipol, în persoana lui Ștefan Gheorghe, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și, bineînțeles, un pescar iscusit de funcții și contracte. De această dată, aventura sa include pește importat tocmai din Thailanda, dar nu pentru grătar, ci pentru profituri consistente. Într-un episod memorabil din serialul „Hoțocrate și discipolii săi”, Ștefan Gheorghe a pescuit bani frumoși chiar sub nasul autorităților.
Hoțocrate îi învață pe discipoli: „Cum să prinzi pești mari în ape tulburi”
Povestea începe în 2021, când Gheorghe, pe atunci secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a descoperit că între responsabilitățile unui funcționar public și ale unui antreprenor există o diferență cam neclară. „De ce să nu le faci pe amândouă?”, s-a întrebat el, inspirat de filosofia lui Hoțocrate ? Așa că, fără să clipească, a început să desfășoare operațiuni comerciale, vânzând echipamente de pescuit ca și cum ar fi fost într-o campanie promoțională de Black Friday permanent. Iar peștii care i-au devenit clienți ? Au fost firme specializate în pescuit, bineînțeles!
Ce contează că legea spune că un secretar de stat nu are voie să facă afaceri? Simple detalii, pentru oameni cinstiți, însă nu și pentru Hoțocrate care nu s-a lăsat niciodată încurcat de astfel de mărunțișuri ! În perioada septembrie 2021 – august 2024, Gheorghe a continuat să vândă vesel echipamente de pescuit către diverși parteneri, la pachet cu o poveste bine spusă, ca să fie compatibilă cu incompatibilitatea.
Hoțocrate: „Recunoașterea vinovăției – un truc antic pentru o pedeapsă mai mică”
Din nefericire pentru Gheorghe, chiar și cei mai buni pescari se mai încurcă în plasele lor. Așa că, într-un final inevitabil, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au apărut pe radarul său. Sătul de atâtea lupte în justiție și probabil sperând să-și salveze undița și barca, Gheorghe a ales să facă ceea ce orice elev al Hoțocratelui ar face în fața instanței: să recunoască totul ! În prezența avocatului său, Gheorghe a spus cu zâmbetul pe buze că da, a comis faptele și da, acceptă pedeapsa.
Și care e pedeapsa, vă întrebați? Un an de închisoare, dar cu suspendare, ca să poată medita la pescuitul în ape mai limpezi. În plus, timp de cinci ani, Gheorghe nu va mai putea fi ales sau numit în funcții publice. Deși sună ca o mică pauză, e totuși un pas spre o carieră mai „etică”, poate undeva în apicultură, cine știe?
Lecția episodului: De la pescuit sportiv la pescuit financiar
Acest episod din „Hoțocrate” ne învață o lecție importantă. Nu, nu cum să te ascunzi mai bine de DNA (pentru asta, Hoțocrate încă cercetează strategii). Ci că legea nu este doar pentru peștii mici. Mai devreme sau mai târziu, dacă te joci în ape tulburi, s-ar putea să te prindă cineva în plasele justiției.
Chiar dacă Gheorghe și-a recunoscut faptele și a evitat o pedeapsă mai severă, el este un exemplu viu pentru cei care ar putea fi tentați să își folosească funcțiile publice pentru profituri private. În loc să pescuiești pe malul interzis al afacerilor ilicite, poate ar fi mai bine să te ții de funcția publică și să lași afacerile pentru timpul liber sau pentru cine are dreptul să le facă.
Finalul episodului: „Pescuitul” continuă, dar mai cu grijă
După acest episod, fanii lui Hoțocrate sunt cu siguranță nerăbdători să vadă ce urmează. Va mai continua Gheorghe cariera sa în „pescuitul financiar”? Va găsi el o nouă metodă de a-și pune undița în alte ape tulburi? Sau va renunța la „pescuitul funcțiilor” și se va reorienta către activități legale?
Indiferent de răspunsuri, un lucru e cert: Hoțocrate și discipolii săi nu se lasă ușor descurajați. Dar, din când în când, vine și momentul în care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru faptele lor. Iar justiția română, cu toate sincopele și provocările sale, rămâne acolo, gata să facă ordine.
Morală: Dacă vă gândiți să combinați afaceri dubioase cu o funcție publică, amintiți-vă de Gheorghe și de „pescuitul” său periculos. Mai bine stați departe de apele tulburi și lăsați afacerile nelegale să fie doar niște povești vânătorești. Altfel, până la urmă, nu doar DNA-ul vă va prinde în plasă, ci și propriile voastre greșeli.
Sursa: Comunicat Direcția Națională Anticorupție