Justiția începe curățenia în educație: rețeaua corupției din educația mehedințeană, zdruncinată

Andreea Florentina Bădescu, fosta directoare a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Mehedinți, condamnată definitiv pentru luare de mită, încearcă să-și păstreze postul de educatoare la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Drobeta-Turnu Severin. Deși legea învățământului interzice clar ocuparea oricărei funcții în învățământ de către persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupție, Bădescu nu se lasă și a atacat în instanță decizia de concediere. Tribunalul Mehedinți, în primă instanță a dat însă un verdict care îi spulberă orice șansă de a reveni la catedră.​

Ce spune legea? De ce nu mai avea voie să fie educatoare?

Legea Educației Naționale nr. 1/2011, prevede la art. 234, alin 3, destul de clar că ” (3) Nu pot ocupa funcțiile prevăzute la alin. (1) persoanele condamnate penal definitiv …” Aceste prevederi a fost actualizate prin Legea 198/2023, care prevede explicit la art. 168 alin. (7) că persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni precum luare de mită, trafic de influență, fals, proxenetism, hărțuire sau alte infracțiuni grave nu pot ocupa funcții didactice sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar. De asemenea, Codul Muncii stipulează la art. 56 alin. (1) lit. h) că un contract de muncă încetează de drept dacă salariatul este condamnat penal și nu mai are dreptul să exercite funcția respectivă.​

Cum a fost prinsă și condamnată?

În vara anului 2024, Andreea Florentina Bădescu a fost prinsă în flagrant, de către Direcția Națională Anticorupție Craiova, primind mită. În calitate de director al CJRAE Mehedinți, aceasta percepea lunar o “taxă” ilegală de la un consilier școlar pe care îl angajase. Tribunalul Mehedinți, secția penală, a condamnat-o la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, interzicându-i totodată dreptul de a mai exercita funcția.​ Condamnarea penală, coroborată cu prevederile legii speciale, determină incompatibilitatea domnișoarei Bădescu Andreea Florentina de a mai ocupa orice funcție sau post în învățământ.

Tribunalul Mehedinți îi spulberă speranțele de a mai lucra în învățământ

Pe 25 martie 2025, Tribunalul Mehedinți, ca instanță de fond, a decis că decizia de concediere a fost legală și că Bădescu nu mai poate ocupa un post într-o unitate școlară. Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți a fost scos din proces, instanța constatând că nu are calitate procesuală în litigiu. O parte a procesului continuă pe 13 mai 2025, Bădescu dând în judecată și Asociația Edupedu pentru Educație, proces care urmează să fie judecat separat.​

Ce urmează? Va încerca să revină în educație?

Decizia Tribunalului Mehedinți poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Va încerca Bădescu să își ducă lupta incorectă și imorală mai departe? Va putea Curtea de Apel Craiova să admită un eventual apel și să decidă ca un infractor dovedit să poată lucra, contrar prevederilor legale, în sistemul de învățământ ? Va găsi o portiță legală să revină în sistemul educațional ? Cei care au susținut-o pentru a ocupa postul de director al CJRAE Mehedinți, în ciuda faptului că nu a dat concurs, o vor mai sprijini ?​

Alte cazuri controversate în învățământul mehedințean

Andreea Florentina Bădescu nu este singura persoană condamnată definitiv care continuă să activeze în sistemul de învățământ din Mehedinți. Un alt caz este cel al doamnei Loredana Tomoescu, fosta soție a inspectorului școlar general Alin Tomoescu (actualmente secretar al Comisiei Educație din Camera Deputaților), ce a fost condamnată definitiv în 2018-2019 pentru fraudă în cadrul examenului de bacalaureat din 2013. Cu toate acestea, ea continuă să predea la o unitate școlară, beneficiind de complicitatea instituțiilor abilitate din Mehedinți și de favorizarea Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, care nu i-au încetat raporturile de serviciu ale acesteia, așa cum era normal conform prevederilor legale. De asemenea, Vera Nicolae, condamnată definitiv pentru mită, încă mai lucrează în sistemul de învățământ – din informațiile noastre ar lucra la CJRAE Mehedinți. Ambele cazuri ridică semne de întrebare cu privire la aplicarea legii și la integritatea sistemului educațional mehedințean. ​

Cum ajung persoane condamnate penal definitiv să predea copiilor?

Aceste situații controversate pun sub semnul întrebării integritatea sistemului educațional și demonstrează problemele grave ale Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți și ale Ministerului Educației. Rămâne de văzut dacă legea va fi aplicată până la capăt sau dacă și Andreea Florentina Bădescu va găsi o modalitate de a reveni în învățământ, în ciuda incompatibilităților precizate expres în legislația învățământului. De asemenea, sperăm că, Ministerul Educației și organele abilitate vor interveni și vor face toate diligențele ca și Loredana Tomoescu, Vera Nicolae și alte persoane condamnate definitiv pentru acte de corupție dovedite, dar și toți cei care au fraudat examenul de bacalaureat din 2022, vor urma exemplul domnișoarei Bădescu, astfel încât sistemul educațional mehedințean să înceapă să se normalizeze și să se profesionalizeze, mai ales că Tribunalul Mehedinți dovedește că nu tolerează corupția din educație și se alătură luptei de a avea un sistem educațional curat și performant. Sperăm că, nici Curtea de Apel Craiova, nu va mai tolera ca cei condamnați penal, pentru acte de corupție, prin hotărâre judecătorească definitivă să mai poată activa în sistemul educațional mehedințean. Acesta poate fi un semnal clar că justiția își face treaba și că rețeaua de protecție și favorizare a grupurilor infracționale, care au permis ani la rând ca infractori dovediți să ocupe posturi în învățământ începe să se destrame.

Întrebarea care rămâne este: cine i-a protejat și cine îi protejează pe acești indivizi? Cine sunt cei din Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și din alte instituții, inclusiv din cadrul Inspectoratului de Poliție Mehedinți, care, în ciuda prevederilor legale, au permis ca persoane condamnate definitiv să continue să predea în fața copiilor și tinerilor mehedințeni și să fraudeze sistemul educațional? De ce nu s-a luat nicio măsură fermă până acum ? Oare faptul că sora domnului Drăghia Decebal, adjunct al IPJ Mehedinți este angajată ilegal la ISJ Mehedinți, dar și faptul că soția domnului Tuliga Adrian, șeful Siguranței Școlare – IPJ MH, este angajată în sistemul de învățământ au avut contribuții în apărarea acestor grupuri de interese din jurul educației mehedințene ? Oare sunt acetia implicați în sprijinirea grupului infracțional din educația mehedințeană ? Oare se va reuși destructurarea întregii rețele infracționale din jurul învățământului mehedințean ?

Să nu uităm că școala este locul unde se formează viitorul acestei țări. Ce fel de modele pot fi acești profesori pentru elevii lor? Ce lecții despre corectitudine, moralitate și respect pentru lege pot transmite cei care au fost condamnați definitiv pentru mită, fraudă și alte infracțiuni?

Acum, cu un precedent clar stabilit de Tribunalul Mehedinți, se vor lua măsuri și împotriva celorlalți infractori care încă mai activează în școli sau poate chiar la nivelul inspectoratului școlar ? Sau aceștia vor continua să fie protejați de un sistem care pare să funcționeze pe principiul „pentru unii legea se aplică, pentru alții se negociază sau se tolerează”?

Este momentul ca autoritățile competente: Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare și instanțele de judecată, dar și parchetele și organele de cercetare penală să demonstreze că integritatea în educație nu este doar un slogan, ci un principiu care trebuie respectat cu strictețe. Altfel, ce încredere mai pot avea părinții, elevii și societatea în școala românească?

Este momentul ca părinții, profesorii onești, mass-media și societatea civilă să se implice activ ! Nu mai putem tolera ca educația copiilor noștri să fie lăsată pe mâna unor diletanți, oameni care au fraudat și fraudează sistemul educațional de ani de zile ! Justiția a făcut un pas important, dar va fi suficient ? Sau va fi necesar să ne implicăm activ și noi ?

Voi ce credeți? Vor reuși instituțiile să curețe definitiv sistemul educațional mehedințean de corupți sau vom asista la aceeași complicitate tăcută care a permis ca astfel de situații să devină „normale” ?

Sursa: Tribunalul Mehedinți – Portalul Instanțelor de Judecată

Leave a Comment

error: Continutul este protejat !!
Scroll to Top