Astăzi, România își sărbătorește armata, onorând sacrificiul, curajul și loialitatea celor care, de-a lungul istoriei, au apărat independența și integritatea națională. Ziua Armatei Române, celebrată anual pe 25 octombrie, marchează unul dintre cele mai semnificative momente pentru țara noastră, amintind de eliberarea ultimei brazde de pământ românesc ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Istoria și semnificația zilei de 25 Octombrie
25 octombrie nu este doar o dată din calendar, ci o zi cu profunde semnificații istorice. În această zi, în anul 1944, Armata Română a reușit să elibereze orașul Carei, ultimul oraș românesc ocupat de forțele naziste, în urma unor lupte intense și sacrificii impresionante. Astfel, data a devenit simbolul victoriei, unității și speranței pentru poporul român, marcând întoarcerea la libertate și demnitate națională.
Armata Română – un pilon al siguranței naționale
Prezența Armatei Române s-a extins dincolo de granițele țării. Militarii români sunt prezenți în misiuni internaționale de menținere a păcii, sprijin umanitar și ajutor în zone afectate de conflicte sau catastrofe naturale, reprezentând un pilon de stabilitate și securitate. România este un partener activ al Alianței Nord-Atlantice (NATO), contribuind la eforturile internaționale de securitate și apărare.
Președintele României, Klaus Iohannis, prezent la ceremonia militară de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul „Carol I” din Capitală, a spus: „Prin devotamentul, profesionalismul și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră oferiți un exemplu de putere, hotărâre și curaj tinerei generații. Sunt convins că veți continua să vă desfășurați activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeți prompt și eficient oricăror provocări”,
La acest eveniment ce a cuprins ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori au mai participat și președintele Senatului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrului României, domnul Ion-Marcel Ciolacu, ministrului apărării naţionale, domnul Angel Tîlvăr, şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin, reprezentanților autorităților publice și un numeros public. Tot astăzi a fost și ceremonia de depunere a jurământului militar de către studenții anului I ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, Universității Naţionale de Apărare „Carol I” și Institutului Medico-Militar. (Sursa: https://www.facebook.com/ForteleTerestre)
Povestea eroului Constantin Godeanu, erou căzut pe frontul din Slovacia
În spatele uniformei se află oameni – fiecare cu propria poveste de curaj, sacrificiu și loialitate față de patrie. Mărturiile veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, ale celor care au participat la conflictele internaționale recente, precum și ale tinerilor soldați din Academia Militară sunt mărturii vii ale dedicării și devotamentului Armatei Române.
O astfel de poveste este și a caporalului Constantin Godeanu, care a luptat în Compania a 6-a a Regimentului 2 Infanterie, aflată în flancul drept al dispozitivului de atac, cu misiunea de a cuceri o înălțime strategică din Munții Stiavnica, la Cota 568, în apropiere de Klastava, Slovacia. Contextul luptei era crâncen: munții acoperiți de zăpadă și văile adânci puneau la grea încercare rezistența și determinarea militarilor români.
Pe 13 februarie 1945, caporalul Godeanu și-a pregătit ostașii pentru atac, renunțând la raniță pentru a putea avansa mai rapid și a-și aproviziona colegii cu muniție. Înfruntând cu îndrăzneală liniile inamice, acesta și-a îndemnat camarazii cu strigătul „Înainte! Înainte!”, demonstrând un curaj extraordinar. În mijlocul acțiunii, Godeanu a identificat un cuib de mitralieră inamic și s-a pregătit să-l neutralizeze, dar a fost lovit mortal de un proiectil înainte de a-și împlini misiunea.
La doar 26 de ani, Constantin Godeanu s-a alăturat eroilor națiunii, iar camarazii lui i-au săpat mormântul în pământul înghețat de la Bátovec. Numele său a fost încrustat pe un lemn de brad, în semn de respect, folosindu-se de un simplu briceag. Mai târziu, el și alți eroi români căzuți în zonă au fost exhumați și reînhumați cu onoruri la Cimitirul Eroilor Români din Zvolen, Slovacia.
Pentru sacrificiul său și actele de curaj, Constantin Godeanu a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent, un gest care reflectă respectul adânc pe care România îl poartă celor care au murit pentru apărarea ei. (Sura: https://once.mapn.ro/heroes/105)
Sacrificiul militarilor români, un exemplu pentru generațiile viitoare
Povestea lui Constantin Godeanu, ca și a multor altor eroi necunoscuți, reprezintă un simbol al patriotismului și dăruirii pentru țară. Astăzi, fiecare român are ocazia să-și aducă respectul față de cei care și-au dat viața pentru un ideal, rememorând momentele de sacrificiu ale Armatei Române și rolul său de neînlocuit în istoria noastră.
La mulți ani ARMATEI ROMÂNE !