Culture/food – the good food

Școala Gimnaziala Grozești, in perioada 24-30 Aprilie 2022 a fost gazda celei de a patra întâlniri, cu tema: „Culture/food – the good food “,  din cadrul proiectului “We are what we eat”, id: 2019-1-IT02-KA229-063203_2, eveniment in care au fost implicate peste 200 de persoane (invitați, elevi, cadre didactice din 5 tari – Romania, Italia, Portugalia, Polonia si Turcia, părinți și membri ai comunității grozeștene).

În timpul mobilității, in cele 5 zile de activitate, invitații noștri, au vizitat parcul din Craiova, Gradina Botanica, centrul Craiovei, castelul Bran, Muzeul Regiuni Porților de Fier și Muzeul Olteniei, am avut o croazieră pe Dunăre și au avut ateliere gastronomice in mai multe locații (Grozești, Craiova, Bran. Drobeta Turnu Severin). De altfel am descoperit bucate tradiționale românești, la cele mai bune restaurante: Nobel Cusine, alături de Adrian Voica, Club Villa Bran, Taverna Sârbului, Casa Ghincea.

În cadrul activităților a fost desfășurat evenimentul ”Obiceiuri și tradiții gastronomice grozeștene”, eveniment în cadrul căruia cadrele didactice, elevii si părinții au preparat mâncare tradițională specifică perioadei pascale, pentru aproximativ 200 de persoane (invitați, elevi, personal al școlii, membri ai comunității locale și pentru cei aproximativ 50 de oaspeți, elevi și profesori din Italia, Turcia, Portugalia și Polonia). La finalul zilei, cadrele didactice, au împărțit si membrilor comunității din preparatele pregătite.  

De altfel, MasterChef România, Andrei Voica ne-a pregătit un laborator gastronomic, cu tema ”O viață sănătoasă” și a fost alături de noi, la Grozești.

Proiectul “We are what we eat”, id: 2019-1-IT02-KA229-063203_2, finanțat de UE, prin Programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – este derulat în calitate de partener, alături de  Istituto Comprensivo Bosco Chiesanuova – Italia (coordonator), Szkola Podstawowa nr 2 im. Fryderyka Chopina w Malkini Gornej – Polonia, Escola Básica Fialho de Almeida – Portugal și Ozel Maltepe Cevizi Ugur Ortaokulu – Turcia.

„We are what we eat” este un proiect despre alimentație și nutriție. Mâncarea reprezintă, în primul rând, sănătate pentru umanitate, dar reprezintă de asemenea mediul, cultura, filozofia, problema economica si politica. Prin mâncare elevii pot învață să aibă grijă de ei înșiși și de ceilalți și pot dobândi și dezvolta o mulțime de abilități de bază și competențe cheie. Prin alimentație elevii pot valorifica social și educațional patrimoniul cultural european și să contribuie la creșterea economică și coeziunea socială .

Școlile implicate în proiect sunt situate în zone defavorizate din punct de vedere economic și social. Majoritatea elevilor provin din familii cu probleme culturale, economice, educaționale și sociale. Încercăm să implicăm în proiectul nostru elevii cu aceste situații dezavantajate astfel încât să poată trăi experiențe diferite. Încercăm să-i încurajăm oferindu-le șanse de dezvoltare. Credem că acest proiect i-ar putea ajuta să se implice în propria lor activitate și în propriul proces de dezvoltare. Lucrând împreună bucurându-se, proiectul va aborda părăsirea timpurie a școlii și sprijinul grupurilor dezavantajate.

Pentru informații suplimentare vă invităm să contactați pe:

Felix Godeanu, Președinte Asociatia Paradigme Educationale si Fundatia Iubirii Culturale

e-mail: godeanu_felix@eparadigme.ro sau godeanu_felix@grozesti.ro.

Leave a Comment

error: Continutul este protejat !!
Scroll to Top